Tradiční čínská medicína

louka

Tradiční Čínská Medicína

Dietetika

Tradiční čínská dietetika je systém stravování vycházející z tradiční čínské filozofie. Jedná se o systém preventivní i léčebný. Nejedná se o makrobiotiku, ač některé prvky jsou v obou směrech podobné.

Úprava stravy podle čínské medicíny

Pomocí dodržování zásad dietetiky tradiční čínské medicíny můžeme podpořit léčbu například bylinnou nebo akupunkturní. Strava by měla být čistá, pestrá a ne hlenotvorná (například kravské mléko a výrobky z něj vytvářejí velký potenciál pro oslabení sleziny a následnou tvorbu hlenů). Důležitá je pravidelnost a klid při jídle. Dále přihlížíme při tvorbě jídelníčku na konstituci, roční období a obraz (nemoci), v jakém se nacházíme.

Jakou stravu volit v průběhu roku

Na jaře, kdy vládne prvek dřeva, směřuje energie přírody vzhůru. Strava by měla být nejlehčí v roce. Játrům, jejichž elementem je právě dřevo, pomáhá v tomto období sladká a pikantní chuť, kyselá chuť je vyživuje. Je dobré omezit příjem slaných a tučných potravin. Jídlo se má vařit kratší dobu. Mezi doporučené potraviny patří mátový čaj s medem, čerstvé rašící výhonky, řeřicha, vojtěška, cibule, zázvor, křen.

V létě je dobré jíst pestrobarevně a zařadit do jídelníčku syrovou zeleninu. Omezujeme tuky a sůl. Nedoporučuje se ochlazování ledovými nápoji, výrazně se tím oslabuje slezina. Naopak se má pít zelený čaj nebo teplá voda. Jíst by měly obilniny a luštěniny, listový salát, špenát a červená řepa. Z koření je doporučené oregano a muškát.

V čínské dietetice, jakož i v celé staré čínské filozofii patří mezi ročních období i tzv. pozdní léto. V této době přechází Jang v Jin. Patří elementu země a orgánu slezině. Slezina nemá ráda vlhko, vyhýbáme se proto mléčným výrobkům kravským a zařadíme raději kozí. Naopak slezinu a celý střední zářiči dobře podpoříme konzumací kukuřice, rýže, brambor a jáhel. Dále se doporučuje mrkev, zelí a také tofu.

Na podzim se Čchi stahuje dovnitř a dolů. Vzhledem k vytváření zásob na zimu je dobré zařadit potraviny bohatší na Čchi. Abychom se vyhnuly převaze sucha v organizmu, jíme více houby, ořechy a semena. Doporučuje se nakládaná zelenina, kroupy, jáhly a rýže. Je dobré delší vaření jídla.

Zima je obdobím klidu, meditace a rozjímání. Mělo by se chodit brzy spát. Nedoporučují se ostrá a kořeněná jídla, která vytahují Jang na povrch. Naopak se doporučují potraviny podporující Jin, tedy hořké a slané. Hodně obilí, polévky, sušená a nakládaná zelenina a ovoce. Na podporu Jangu (prohřátí organizmu) se doporučená strava obohatí kořením, jako je hřebíček, fenykl, zázvor, anýz a skořice.

Každá potravina má stejně jako každá bylina svou povahu, chuť a tropismus. Podle toho volíme vhodné potraviny v souvislosti s obrazem nemoci, který potřebujeme obrátit směrem ke zdraví. Postup je velice podobný, jako při sestavování bylinné směsi.